torsdag 14. juni 2007

Forguding av fotball

Jeg er vel blant de som man kan karakterisere som en over middels fotballidiot. Den største lykke er en frilørdag med fotball fra klokken 13 til 20 på Canal +. Også kalt for kvalitetstid i mine øyne. Det aller første jeg sjekker når jeg setter meg på internett er liverpool.no og fotballsidene på VG for å få med meg siste nytt. Jeg brukte det tilogmed som et pluss at jeg ikke går glipp av fotball da jeg takket ja til jobben som nattevakt. Verken Premier League eller Champions League.
Men av og til, sånn som nå. Så dukker denne litt sure følelsen til det mest viktige av det uviktige i livet frem. Hvorfor?

Hvorfor denne syke forgudingen av fotballspillere og lag? Tenker da ikke bare på mitt eget forhold til fotball, for det er ikke bare meg, det fins hundretusenvis av fotballidioter. Mennesker som tenker fotball, drømmer fotball, krangler så boksershortsene revner om fotball. Det fins personer som setter fotballen fremfor ekteskapet. Det fins mennesker som er på reisefot i 2 døgn på 3 dager kun for å få se en fotballkamp..
Fotball er et genialt spill. La det være klart. Men jeg mener faktisk helt seriøst, kors på halsen, dagens fotball er overhypet. De fortjener ikke all den hyllesten de faktisk får. Javisst er de utrolig gode. For det å se Gerrard skyte eller C. Ronaldo drible, for å ta to små eksempler, er ren nytelse. Rett og slett deilig. Men igjen, overhypet.

Dagens fotballspillere, som mange av oss forguder til det perverse, har aldri vært mer distansert i forhold til oss vanlige dødelige. Oss supportere. I dag er det ganske vanlig at de beste og nest beste tjener over en million i uken på fotball. Over en million. I uken! Frank Lampard takket nei til første kontraktsforslag nå nylig da Chelsea bare ville gi han 1.2 mill i uken. Smak på den, rimelig sykt? Over 60 millioner i året, ikke nok. Og dette forguder vi?
Tidligere var spillerne en del av folket, de kunne dra på pub etter kamp med supporterne. Nå kjører mange av de inn og ut av portene på treningsfeltet og parkerer Porschen og Ferrarien uten å i det hele tatt orke å hilse på supporterne som har møtt opp for å se de dra til eller fra trening. De samme supporterne som faktisk gjør fotball så populært, og gjør at spillerne tjener de syke summene de gjør. Ja jeg tør påstå at bortsett fra det de forgudede presterer og gir oss på banen så er det svært lite de faktisk gir tilbake.

I dagens fotball er det penger som rår. Ikke bare når det gjelder lønninger til spillere, men i det meste egentlig. I England for eksempel er det kun fire klubber som kan vinne ligaen. Ingen andre har mulighet. Det er nestene større sjanse å vinne i lotto fremfor at en av outsiderne vinner Premier League. Hvorfor? Penger, såklart. For et par dager siden kom jeg over en oddside som hadde odds på vinner av kommende sesong. De fire store ga litt forskjellig, men max ti ganger innsatsen tilbake. Neste på listen lå på mellom 100 og 200 ganger innsatsen. Sier litt om styrkeforholdene det. Og det er ikke bare i England det er slik. I Spania, Italia og Frankrike for å nevne noen. De rikeste klubbene vinner, og ingen andre har muligheter.

I det lange løp, og korte forsåvidt, er det slik vi vil ha det? Spillere som tjener 3 årslønninger i uken, spillere som er stjerne i sin egen klubb men drar til en større for å sitte på benken kun pga lønna når de allerede er overbetalt. Max 4 klubber som kan vinne ligaen. Er det slik spenning vi vil ha? Tjener fotballen på dette? Vil aldri interessen dø ut? Hva skjer med de som holder med lag som Tottenham, Newcastle, Everton osv? Nå nevner jeg gode fotballag, men de vil aldri vinne. De kommer ikke til å kjempe om å være best i England i nærmeste fremtid. Når får disse supporterne nok og distanserer seg fra fotballen? Alle skal ikke være gloryhuntere, men de skal ha lov til å drømme. Jeg er ganske sikker på at interessen for fotballen har nådd sitt metningspunkt innen få år.

Fotballen er blitt så "forutsigbar og kjedelig" at kommer en og sier at et av disse tre lagene vinner sesongen i år ville jeg søkt vedkommende inn på psykiatrisk avdeling på Åsgård. Ja, fotballen er blitt så forutsigbar pga pengene at jeg tør satse alt jeg eier og har på at ingen andre enn de fire store tar gullet de 5 neste sesongene i Premier League.

Men så da. Til tross for mine dystre tanker og sure følelser om spillere som tjener for mye, gjør for lite, og forutsigbare resultater.
Hvem sitter og gleder seg til at terminlistene blir trukket midt på sommeren og ser på det som verdig en flaggdag? Hvem skal saumfare nevnte terminliste etter kamp å reise på og bruke en halv mndslønn på å se overbetalte fotballspillere i 90 minutter? Hvem blir sittende og se 300+ kamper kommende sesong? Hvem har allerede bestilt den nye bortedrakten til Liverpool med Gerrard på ryggen? Joda, det er evigunge Strømme som som vanlig har troen på at neste sesong, ja da vinner Liverpool.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Veldi veldi veldi eni me dæ kim, d e nesten småsykt kor hekta man e på spille å kor mye tid man egentli legg ned i idretten som spilles på balløya, æ tenkte litt på kosn d e me oss her i norge, da tenkte æ mest på oss her nordpå, vænna å bekjente som e MANISK opptadd av favoritt lage uansett om d nu e tottenham, everton, united eller liverpool, ja til å me arsenal å chelsea, vi e jo ikke helt rett i haue når d hele kommer til sitt, men kosn i faen må d være å være vokst opp i f.eks Manchester eller liverpool å være svoren tilhenger der, at dem i det hele tatt får nåkka gjort, æ skjønne d ikke.

å til slutt, bare for å sparke litt mot liverpool suportera som vi united suportera vistnok e helt hekta på; Bare fire lag som har sjangse på å vinne, d e sterke ord me tanke på at liverpool ikke har vunne på 17 år eller nåt nu?
Når det e sagt, i år trur æ faktisk dokker har nåkka på gang om dokker får lov å bruke litt pæng av nysjæfan.

Unknown sa...

Trur nok det han Kim mente at det kan ikke komme overraskelse sånn som før når Blackburn,Leeds og Newcastle plutselig kunne finne på å vinne serien.

KimS verden sa...

Ja.. Det æ vil frem til angående Liverpool e at dem har muligheten til å vinne. Dem kan også havne på 4.plass. Mens laget som man tippe på 5.plass, feks Tottenham, ikke har sneballsjangs.

Sammenlign Manu og Liverpool, Cristiano Ronaldo hete forskjellen.
At vi sannsynligvis ikke vinn e klart, men vi kan drømme. Det kan ikke Spurs.

KimS verden sa...

Og sorry Fredrik, trekke frem Spurs her for at dem e god. Ikke for å håne dæ :)

Ledelsen sa...

None taken Kim, og jeg er enig i at Tottenham per dags dato ikke kan vinne PL. 5. plass to år på rad er en klar forbedring og stabilisering for et lag som hadde 7. plass i PL som beste plassering før Jol overtok. Men per dags dato så er det faktisk bare to lag som kan vinne PL.

Verken Liverpool eller arse*** kommer til å vinne PL kommende sesong.

Hvis Champions League hadde vært for serievinnerne, noe det i ordets forstand burde vært, så hadde Liverpool aldri vært med i CL.

At penger styrer fotball er det ingen tvil om, men du tar skammelig feil når du sier at kun de 4 største KAN drømme! Selv Portsmouth kunne i løpet av siste sesong få lov å drømme litt. ;)

KimS verden sa...

Vell. æ mene dåkker tar skammelig feil når dåkker påstår at kun to lag kan vinne. Før forrige sesong ble Manu stort sett tippa på 3. og 4. plass av forståsegpåera. Men pga en god start og en sinnsyk Ronaldo kom dem i føringa. Og dem vant.

Trur heller ikke Liverpool og Arsenal vinn kommende sesong bare så det e sagt. Men feks Arsenal med en Henry i form, skummelt.

Ledelsen sa...

http://www.nettavisen.no/sport/fotball/england/article1134476.ece